Fakta om rasen

Värmlandsfår tillhör gruppen Svenska Allmogefår. Rasen kallas även för Värmländska skogsfår. Det finns 9 olika raser som tillhör den gruppen. Värmlandsfår är den allra största av dem både när det gäller hur många det finns och hur stora de är. De finns i flera olika färger. De kan vara svarta, bruna, vita, gråa, beigea eller fläckiga. En tacka väger 40-50 kg och en bagge väger 50-60 kg. De flesta tackor har inte horn medan de flesta baggar har horn. En tacka kan få ett till tre lamm. Oftast har det blivit två stycken lamm.

De allra flesta av Värmlandsfåren härstammar från Bengt Sonessons besättning i Värmland. Flera generationer i Bengts släkt hade haft får. När Bengt hade tagit över så köpte han fler får från andra ställen i Värmland. De fåren påminde om Värmlandsfår.

Värmlandsfåren var nära att bli utrotade och det fanns då cirka 100 får. Det finns  nu omkring 2000 värmlandsfår. På 1800-talet minskade antalet och det berodde på att fårägarna skaffade andra får som hade större köttmängd och bättre ull. Det skulle vara ull som passade till den spinnmaskin som fanns på den tiden.

P1000176