Tips och råd

Får gillar att äta gräs och olika sorters löv. Det är bra att ha mer än en hage så att man kan flytta fåren när de har betat av allt gräs. Om man använder samma hage för länge kan det komma parasiter. De behöver också vatten att dricka, en saltsten och mineraler. Man kan köpa en spann med mineraler som heter Crystal lyx.

Man kan vänta till fåren är 6 månader innan man betäcker dem. Men man kan också göra som vi och hoppa över ett år. De är sedan mer mogna för att få lamm. Fåren betäcks i oktober eller november och sedan efter 5 månader så föds lammen. Vid lammning så klarar tackorna oftast sig själva men för säkerhets skull så kan man vara med och kolla så att allt går bra. Ett bagglamm blir könsmogen vid 4 månader så man får inte glömma att dela på tackorna och baggarna innan det.

När fåren är dräktiga så ska man inte ge dem för mycket tackfoder för att det kan göra att lammen växer och då är det risk att de fastnar när de ska födas. Till 15 får är det lagom att ge dem 1 till 1 ½ foderskopa om dagen. Det är bättre att ge dem hö och ensilage istället. När lammen har fötts så får den en något större mängd foder. Man får ha fåren i olika boxar den första tiden efter lammning. De får som inte ska få lamm ger vi lammfoder till. Man ska helst inte ge dem mat ur handen för då tror dem att så fort man sträcker fram handen så ska de få mat och då är det en risk att de bits.

När vi ska flytta fåren till en annan hage så har vi pellets eller knäckebröd och lockar med för att det ska gå lättare. När man vill att fåren ska komma till en så kan man vissla. De är duktiga på att lära sig olika signaler.

Man måste klippa fåren två gånger per år och de blir bäst att göra det en gång på våren och en gång på hösten. Även deras klövar behövs klippas och det kan man göra vid klippningen. För att minska risken att fåren får fästingar och mygg på sig så kan man hälla ett medel mot det på deras rygg. Det medlet vi använt heter Flytix och det har hjälp mot det. Efter 4-5 veckor så får man göra det igen. Det finns andra medel som också är bra men de kostar något mer än detta. Vi köpte Flytix i en katalog som heter LG-produkter AB. Där kan man hitta det man behöver till fåren till bra priser och servicen är mycket bra.

Det är bra att ha medicin och en förbandslåda om en tacka eller ett lamm skulle bli sjuk eller skada sig.

DSC_0116

Detta lamm är från ett tidigare år.